top of page
Ara
  • Gezdik Gördük

BALIKESÄ°R

Marmara ve Ege'ye sahilleri olan ve ağırlıklı olarak iç turizme hitabeden çok sayıda turizm merkezine sahip Balıkesir ilinin merkezi turizm açısından bir geçiş noktasıdır. 303 yılında Karesi Bey tarafından kurulan kent 1345'de Osmanlı topraklarına katılmıştı. Kentin kurucusu Karesi Bey'in türbesi Paşa Camisi yakınındadır. Mustafa Fakıh Mahal- lesi'ndeki Paşa camisi 1461'de yapılmıştı. Bugünkü hali 1897 depreminde yıkılanın yerine yeniden yapılanıdır. Camiyi yaptıran Zağnos Paşa'nın türbesi de caminin bitişiğindedir. Eski Cami diye bilinen Yıldırım Camisi ve külliyesi 1388'de yapılmıştır. Konaklamak isteyenler iyi oteller bulacaklardır.

GÖNEN

Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yerleşimlerinin izlerini taşıyan Gönen eskiden beri önemli bir kaplıca merkezidir. Kent merkezi girişinde, Gönen Çayı kenarındaki kaplıcalarda çeşitli hastalıklara iyi gelen içmeler de vardır. Banyolar caddesinde kaplıca otelleri ile pansiyonlar ve lokantalar sıralanır. Yakın çevredeki Alacaoluk, Atıcıoba, Babayaka köylerinde tarihi kale kalıntıları görülebilir.

BANDIRMA

Liman kenti olan Bandırma ilçesi İstanbul'la karşılıklı feribot seferleri ve İzmir mototreni ile bağlantılı ulaşım sağlar. Bandırma'nın içinde aşırı kirlenme nedeniyle denize girilemez. Ancak Kapıdağ Yarımadası yolu üzerinde otel, pansiyon ve plajlardan yararlanılabilir. İlçe'deki en önemli dini yapı 1873'de yanan 19. yy. camisinin yerine mimar Kemalettin Bey'in planı ile yeniden yapılan Haydar Çavuş Camisidir.

KUÅž CENNETÄ°

Bandırma - Balıkesir yolunun 16. km'sinden ayrılan yoldan 2 km batı yönüne giderek ulaşılan Manyas Gölü'nün kıyısında çok zengin yerleşik ve göçmen kuş türünün yaşadığı alan 1959'da milli park ilan edilmiştir. Türkiye'nin en eski milli parklarından Kuş Cenneti'nin bilimsel tesbitini İstanbul Üniversitesi'nde çalışan Alman Prof.

Kurt Kosswigg yapmıştır. Yörede 200'ün üzerinde kuş türü saptanmıştır. Çok ender rastlanan türlerin de bulunuğu Kuş Cenneti'nde gözetleme kule- leri, göl çevresinde lokantalar ve piknik alanları bulunmaktadır.

Bütün doğal güzellikler gibi Manyas Kuş Cenneti de çevre kirlenmesinden olumsuz etkilenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda çevre korumacı kuruluşlar bu doğal cennetin korunması için yoğun eylemler gerçekleştirmişlerdi.

BALIKESÄ°R REHBERÄ°

İstanbul ve Bursa ile İzmir arasında bağlantı noktası olan Balıkesir'in ana karayolu üzerindedir. Bandırma limanı yoluyla deniz ulaşımına da sahiptir. İstanbul: 393 Km, İzmir: 172 Km. Bursa: 150 Km.

NE ZAMAN GÄ°TMELÄ°

Balıkesir'in merkezi içerdedir fakat ilin hem Marmara, hem de Ege denizine sahilleri vardır. Denizden yararlanmak için Akdeniz ve Güney Ege'ye göre suların daha geç ısındığını dikkate alarak Temmuz-Ağustos ayları tercih edilmelidir. Kaplıca turizmi için de aynı aylar uygundur. Kış aylarında sahil şeridindeki otellerin çoğu kapalıdır.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page